• Omgeving

  De boerderij ligt in een zeer landelijke omgeving. Veel akkerbouw en melkveeteelt maar ook veel bossen waar je heerlijk kunt wandelen. Holsloot ligt aan de rand van de Hondsrug en dat kun je nog zien omdat het landschap niet geheel plat is. Zelfs op ons weiland kun je dat zien omdat de noordkant hoger ligt dan de zuidkant.

  Deze streek was al in de IJzertijd, 2500 jaar geleden, bewoond. Bij knooppunt Holsloot zijn zes boerderijen uit de ijzertijd opgegraven en de sporen van de toenmalige bewoning zijn nog steeds te zien. Zo is er bij de Grevenberg een urnenveld te zien uit die tijd. In het gebied rondom de boerderij waren in de prehistorie raatakkers.

  In het naburige Sleen zijn twee Hunnebedden te zien die vlak bij elkaar liggen. Eén mist een paar stenen omdat latere bewoners de grote keien gebruikten als fundering voor kerken of de kei verpulverden om wegen te verharden. De andere is nog intakt. In Borger ligt het grootste hunebed van Nederland en daar is ook een museum aan verbonden.

  In de buurt liggen vele natuurgebieden waaronder het Hijkerveld waar zich de grootste populatie adders van Nederland bevindt. Ook de moeite waard is het openluchtmuseum Ellerd en Brammerd waar je kan zien hoe de mensen hier leefden in de tijd van de veenontginning.

  In het Bargerveen nabij Zwartemeer leefden vroeger boeren in eenvoudige boerderijen. Nadat het veen was afgegraven en de armoede verder toesloeg trokken de bewoners weg. In 1969 was de familie Uniken de laatste die er nog woonden. Ze hadden geen stroom en geen stromend water. Ze moesten hun behoeften doen in een poephuis. Het Bargerveen is nu een natuurgebied maar als je er wandelt zie je nog stees waar vroeger de boerderijen gestaan hebben. Je ziet boomgaarden, oude waterputten en restanten van boerderijen die er ooit gestaan hebben.

  Holsloot is een klein dorpje van ongeveer 210 inwoners en er is verder niets qua winkels. Op twee minuten autorijden ligt Nieuw Amsterdam en daar is alles aanwezig: AH, Coop, Aldi, Lidle, Blokker, Hema, apotheek, huisarts, tandarts, dierenarts, groentenzaak, bakker, slager, slijter, vishandel en nog veel meer. Op tien minuten rijden ligt Emmen waar een bioscoop, markt en een zeer uitgebreid winkelcentrum zitten.

  Het Pieterpad loopt voor onze boerderij langs en wielrenners en toerfietsers weten deze omgeving ook te vinden.

  Er zijn diverse goede restaurants op 5 tot 30 minuten rijafstand. We adviseren u graag.

  Voor de boerderij ligt de Hoogeveense Vaart waar veel in wordt gevist en gevaren. Een kanotocht behoort tot de mogelijkheden.