.

Transgender kip


Sinds het overlijden van haan Bram waren de "oude" kippen erg van slag. Ze bleven op hem wachten en gingen niet naar buiten. Vandaag gingen ze voor het eerst weer naar buiten, ietwat onwennig.
Sinds de dood van Bram maakt Bettie ineens andere geluiden. Het lijkt een beetje op kraaien maar ze moet nog wel flink oefenen want het lijkt nog nergens op.
Je ziet het vaker bij kippen als de haan overlijdt: de hen die het hoogste in rang is neemt de hanentaak over. Ar...me Bettie, zo jong en dan al zo'n verantwoordelijkheid...
De integratie van de nieuwe kippen gaat wel goed nu. Ze mixen overdag in de ren maar buiten de ren vormen ze twee groepjes. In het nachthok slapen de groepjes apart. We hebben nog maar één ei per dag. Of dat komt omdat iedereen "van de leg" is of omdat de nieuwe hennetjes nog te jong zijn weet ik niet.
De twee Koningsbergers zijn het meest actief. Als je 's-ochtends de ren wilt open doen is er meestal wel één die al op het land is. Ze vliegt dan gewoon over het hek heen. Vanavond ging ik het hok afsluiten en toen kon ik die twee niet vinden. Ik had overdag al de gastkat zien loeren dus ik was bang dat ze gepakt waren. Dat was niet het geval. Ik vond ze in de nok van de stal, hoog en droog.
Alles loopt nu los en scharrelt rond bij de mesthoop. Verder dan dat gaan ze nog niet. De tijd dat ze onder leiding van Bram tweehonderd meter van huis gingen is voorbij.
Twee dagen na Bram is er gisteren nog een legkipje dood gegaan. Dat is nummer vier in twee weken tijd.
Ik begon me al zorgen te maken (vogelgriep) maar de overige kippen zien er goed uit en zijn niet ziek. Toch wachten we nog even met een nieuwe haan tot we zeker weten dat alles in orde is. Want dat er een nieuwe haan komt is zeker (en twee nieuwe hennetjes) zodat we weer op tien zitten.
Dus als iemand een Brahma haan heeft die hij kwijt moet heb ik wel interesse.