.

Een ingewikkelde toestand….De onderlinge verdraagzaamheid is niet wat we dachten en daarom heb ik overal hekwerk moeten plaatsen en stalen veehekken om alles gescheiden te houden. De honden zijn het probleem.

De varkens zitten veilig achter een hek met stroomdraad maar de kippen en de varkens lopen los.

De katten verblijven op de Deel achter een deur met een dranger want anders maken de honden de deur open. Ze kunnen door een kattenluikje naar buiten.

Dat we de kippen na een jaar hebben bevrijd uit hun ren was een goed besluit. Ze lopen de hele dag te scharrelen in het bos achter het weiland en de kwaliteit van de eieren is sterk verbeterd. Je ziet ze gelukkig zijn en in de avond keren ze allemaal weer terug naar het nachthok.

Onze enorme haan Bram negeerde de honden tot voor kort en deed gewoon zijn ding: de familie bij elkaar houden en 20 keer per dag sex hebben en af en toe even kukelen naar de haan van de buren. Het is aandoenlijk om zijn gekraai te horen want het klinkt schor en vals maar dat terzijde.

Sinds gisteren valt Bram opeens de honden aan. Niet erg slim want hij zal dat nooit winnen.

Al met al is het uitlaten van de honden nogal ingewikkeld geworden:

-Honden aanlijnen

-Naar buiten kijken of er geen kat of kip voor de deur zit

-kijken of Bram in de buurt zit op de route naar het weiland. Zo ja: voer strooien op een plek zodat zodat we op veilige afstand langs hem kunnen gaan.

-Met honden aangelijnd naar buiten gaan.

-Bij het hek naar het weiland eerst kijken of er geen kat, ree, egel of ooievaar op het land zit.

-poort openen en honden loslaten.

-na het uitlaten eerst weer kijken of er geen kip achter de poort zit.

-met honden terug naar de boerderij.

Een kop koffie meenemen als ik met de honden naar het weiland ga is er niet bij want als de kippen zien dat ik iets in mijn hand heb komen ze allemaal aanrennen omdat ze dan denken dat ik iets lekkers voor hen bij me heb. Dus ik kan pas koffie pakken als de honden op het weiland zijn. Intussen maar hopen dat Lusia dan niet over het hek springt terwijl ik mijn koffie haal…