.

Zieke varkens na luizenbehandeling

Vandaag trof ik een stelletje matte varkens aan. Willem was niet in de stal en ook op Varkensland ...kon ik hem niet vinden. Ik begreep er niets van en ging al denken dat hij gestolen was. (is me al eerder gebeurd met een haan). Ik vond Willem uiteindelijk in het buitenverblijf van Pebbles. Dit is een golfplaten hokje van 2x1,5 meter aan de andere kant van Varkensland. Pebbles ligt hier graag in.
Willem wilde niet eten en dat was vreemd. Ook liep hij erg moeilijk. Niet mank of zo maar hij liep zeer traag.
Hij zag er uit alsof hij buikpijn had en wilde niet bij de andere varkens.
De andere varkens aten ook niet zo veel. Na het voeren bleef er een heleboel liggen voor de vogels en Pebbles (die momenteel berig is) was zó mak dat ik zonder problemen op Varkensland kon komen en dat is nog nooit gebeurd.
Ik heb Willem onderzocht en hij had een soepele buik zonder zwellingen en ook zijn blaas was normaal.
Mijn conclusie was dat ze ziek waren door het luizengif. Volgens de fabrikant waren er geen bekende bijwerkingen maar na een poosje googelen vond ik een onderzoek van de Universiteit van Groningen waarin vermeld stond dat ze van Taktic buikpijn, verlies aan eetlust en braken konden krijgen en nog wat andere dingen. Ook was het mogelijk kankerverwekkend.
Wat een rotspul!!!
Ik maakte me zorgen om Willem en ben meerdere malen bij hem gaan kijken. Hij verslechterde niet en bleef me met een knor begroeten. Toen het ging regenen was hij niet in de stal. Hij lag onder de laurier terwijl de anderen lekker in de warme stal lagen. Met veel geduld lukte het me om hem overeind te krijgen en een paar meter met me mee te lopen maar daarna wilde hij geen stap meer verzetten. Ik heb een emmertje lekkers gehaald en toen liep hij achter me aan de stal in. Daar ging hij dan toch maar wat eten.
Normaal voer ik ze twee keer per dag maar vanavond heb ik dat niet gedaan want er lag nog steeds voer van vanmorgen.
Ik hoop maar dat ze morgen weer de oude zijn.
Wat een rotspul is dat Taktic en wat voelde ik me schuldig..
Nu maar hopen dat het wel zijn werk heeft gedaan en dat de luizen nu helemaal weg zijn want ik wil de niet nog een keer behandelen.
Helaas is er geen alternatief voor Taktic...